Daniel Koh

The homeowners are a couple in their 30s who work in cyber security and education. They have a preference for timeless, modern Japanese-inspired design and believe in investing in quality materials for their new home that not only look good, but are easy to maintain.

Having been following Parenthesis on Instagram, they are familiar with the home-grown studio’s portfolio. The use of wood features prominently in the majority of their projects and the couple was drawn to their bright and airy quality coupled with a sense of warmth. 

Creative director, Molina Hun and interior designer, Koh Xin Fang went about designing a home that is tailored to the needs of this young family.

Who Lives Here: A couple in their 30s, their young daughter, helper and dog
Home: A 5-room HDB BTO flat at Margaret Drive
Size: 1,162 sq ft (108 sqm)
Interior Designer: Parenthesis

Margaret Drive BTO layout

There was some reconfiguration of the HDB BTO’s layout, mainly around the kitchen and service yard areas, as well as the common and master bathrooms, along with some demolition works. The renovation scope also included flooring, ceiling, plumbing, electrical, lighting and carpentry. 

A full-height, built-in shoe cabinet next to the main entrance extends all the way across the living room as a television feature wall to achieve a seamless look.

Back to top

Cell group meetings

As the couple hosts cell group meetings in their home, the living room has been kept spacious and open for this purpose. A wood panelling frame around the living room windows give off a Japandi vibe.

Back to top 

BTO Dining room design

The dining space continues along the keep-it-simple principle. A Porada Ziggy dining table from Marquis teamed with Artisan Neva Light dining chairs and an Artisan Latus bench from The Beuro take centre stage against a plain, white wall backdrop.

“Based on the clients’ request, we kept some white walls around the house so that they can hang artworks in the future,” Molina explains.

Back to top 

BTO Dry kitchen

Outside the existing kitchen, just next to the dining area, interior designers Molina and Xin Fang introduced a dry pantry that houses the refrigerator. This is also where the homeowners can display and store their tea sets and coffee machine.

“We feel that it is good practice to separate the drinks preparation area from the wet kitchen,” shares Xin Fang. The generously-sized wet kitchen is now even more spacious by opening up the service yard area.

Back to top

BTO Master bedroom design

The master bedroom is located at the end of the corridor past the helper’s and daughter’s bedrooms.

Bay window with storage

The pastel colour palette evokes a soothing ambience. A bay window incorporates storage underneath. It is enveloped by a wooden frame all round that reinforces the Japanese theme. This spot by the window resembles a Japanese teahouse and is perfect for relaxing over a cup of matcha and a book.

Back to top

BTO Master bathroom

A lot of thought went into the design of the master bathroom. It was reconfigured such that the basin is located outside the bathroom, which allows it to be used independently for washing up, hair-drying or applying make-up.

Gessi rain shower

The existing shower compartment in the master bathroom is now part of a larger shower cubicle within the common bathroom with a Gessi rain shower, according to the clients’ wishes. They expressed a preference for sharing a bigger common shower and just have a WC (wash closet) in the attached master bathroom.

Back to top

4 Month Renovation

The family moved into their new home in late December 2022 after a 4-month renovation, with an additional two months for the design and construction drawings. The cost came up to about $160,000, excluding furniture.

$160,000 Renovation budget

Every single Parenthesis project is carefully conceived and executed to suit individual clients. “We seek to create thoughtful and tailored solutions through an integrated design process that brings about a transformative experience,” says Molina.

Back to top