Taking inspiration from the view that affords this apartment, K2LD Architects adopted a contemporary design approach accented by raw textures, minimalist elements, and statement pieces

We write a lot about apartments with views but this one surely takes the cake. Located on the 24th storey of a condominium off Orchard Road, this has a panorama of the Goodwood Hills, heritage houses peeking out from amid the trees, and the Singapore Botanic Gardens.

It will not come as a surprise then that K2LD Architects, which was responsible for the apartment’s makeover, took its primary interior design cues from the expansive view.

orchard road
Large glass sliding panels give the living room an unobstructed view of the city from the balcony. (Photo: Marcus Lim)

Balcony Glass Sliding Door

The interior design borrows from the gold-orange glow of the sky at dusk for its colour scheme. To accentuate the vista, a slim-framed automatic sliding panel, made in Switzerland, is used to replace the windows between the living room and balcony.

Back to top

orchard road
A neutral palette and cove lighting creates a cosy ambiance in the main living areas. (Photo: Marcus Lim)

Modern minimalist interior design

With the boxes ticked on ensuring a sense of harmony with the surrounding natural environment, Leong Lai Ping, who is a senior associate at K2LD Architects and this project’s lead, turned inwards to guide the interior design narrative. 

“The project’s primary focus is on creating a bespoke interior design for a second home that will be used for entertaining and hosting guests,” she explains.

“The design approach leans towards a contemporary aesthetic that merges modern and minimalist elements. A neutral colour palette is applied to accentuate the architectural features of the space, while raw textures, minimalist lines, and statement pieces add individuality and personality.”

Back to top

orchard road
Photo: Marcus Lim

3-Bedroom Condo

Originally a three-bedroom configuration, the condo was modified to only have two bedrooms to allow each of them and their attached bathrooms to expand.

One is the master bedroom suite and the other, a multi-purpose room that currently serves as an entertainment zone but can be easily closed off with a sliding door.

Back to top

orchard road
Photo: Marcus Lim

Dining Room

The open kitchen was converted into an enclosed area to create a more defined and separate place for professional catering.\

orchard road
Photo: Marcus Lim

Immediately beside it is the dining room, with a customised wine display and storage.

Back to top

orchard road
Photo: Marcus Lim

Car lift condo

A third significant move was the obscuring of the view of the sky garage attached to the apartment.

“Even while we recognised that the initial feature of the apartment was to have the car lift exposed as part of the living room, we thought that looking at the cars was extremely inappropriate and crass,” explains Leong.

“The client and us agreed that it was preferable to conceal that view and replace it with a stone feature wall that frames the living room and provides a much better perspective of the interior from the balcony.”

As a result, what used to be a clear glass wall is now a striking, book-matched Brazilian Quartzite Blue Stone from Italian natural stone producer Antolini. A patinated bronze trim frames it, further accentuating its hue and beauty.

Back to top

orchard road
The sculpture by Japanese artist, Ritsue Mishima, catches the light in the dining room. (Photo: Marcus Lim)

Metal wall panels

Leong also took pains to change the corridors and entryways. For instance, the lift core and entrance foyer, located between the living and dining rooms, are wrapped in metal cladding.

This is interrupted by a recessed glass display and curved niche that contain a slim and tall glass orb sculpture by Japanese artist Ritsue Mishima.

Concealed bronze panels camouflage the doors to the kitchen and master bedroom to provide privacy and a clear demarcation between the service and private zones.

“By reconfiguring the original apartment layout, it allows for a flexible space that can cater to various needs and future possibilities. This versatility adds value and longevity to the design, ensuring that it remains functional and relevant over time,” Leong points out. 

Back to top

orchard road
The floor standing lamp from Barovier & Toso in the living room. (Photo: Marcus Lim)

Stucco finish for ceilings

Space-planning matters aside, a slew of interior design touches with an emphasis on natural finishes have resulted in an environment that is masculine and rough, yet refined.

The ceiling of the communal spaces has a stucco finish, its low sheen contrasting against the specially curated furniture pieces. One example is the dining table, with its tabletop made from Ceppo Di Gre, a type of dolomite stone found in Italy’s Mount Clemo.

Back to top

Designer Lighting

Juxtaposed against the raw material are the light fixtures, which were carefully selected to celebrate craftsmanship, the qualities of glass, and contemporary forms.

Particularly eye-catching is the floor-standing lamp in the living room from Barovier & Toso, an Italian Venetian glass specialist. It is part of a collection where the main feature is the rostrato, a technique that “pulls” the glass with a pincher, allowing light to be reflected in a special way.

Back to top

orchard road
Photo: Marcus Lim

Master bedroom suite

In the master bedroom suite, Leong switched to a light, neutral colour scheme with undertones of polished brass.

“This creates the illusion of a bigger space,” he explains. A tailored headboard in forest green leather and brass trim serves as an accent for the room. 

Back to top

orchard road
Photo: Marcus Lim

Mesh glass panels

More space is freed up by removing the walls of the bathroom and replacing them with a laminated mesh glass enclosure that illuminates when the lights are turned on.

Leong shares that K2LD’s practice is centered on design solutions emerging from intensive dialogues with the clients, coupled with in-depth studies of the site. Underscoring their work is a focus on capturing space and light to give their projects an architectural quality. 

This project is no different. She adds, “The focus on entertaining and hosting, along with the appreciation for the apartment’s unique attributes, such as the views, drives the decision-making process and shapes the design strategy.”

Back to top

This article was originally published in The Peak.