Top of the Class 20/21 is an honour roll of Singapore’s most notable design firms for the year 2020 and 2021.

About KNQ Associates

Fostering a closer relationship between interior spaces and people is what KNQ Associates does best. Its design DNA evokes architectural sensibilities articulated with quiet luxury, layered with richness and finished in a sleek, modernist manner. Every project is an opportunity to spark design conversations with clients and embark on a journey of design discovery together.

Driven by a motivation to resolve interior challenges through design to achieve bespoke living spaces imbued with a distinct reflection of the clients’ personalities and lifestyles, every space is a reflection of the team’s fresh and novel approach.

Contact

Principal Designers: Stanley Tham & Kusnin Tan
Address: #06-60 Oxley Bizhub73 Ubi Road 1
Tel: 6222-0966
Website: www.knqassociates.com

Three-Bedroom Condo / St. Michael’s Road

Having designed their previous home, KNQ Associates had a thorough understanding of the clients’ preference for a quaint-looking interior with the vintage elements and quirky accents they also wanted in their new home. The designers planned the layout around a lot of the furniture from their previous home and included plenty of concealed storage for their books, clothes, shoes and other bric-a-brac.

A carefully curated palette of materials comprising veneers, laminates, tiles, wallpaper and paint finishes achieves a layered effect. The sage green wall that envelopes the dining area is carried through to the kitchen, visually linking the two spaces.

The master bedroom is impressive with its deep blue carpeting that continues into a horizontal band on the lower half of the walls and built-in wardrobes. Despite the disruptions from the circuit breaker, the project was completed within two months once renovation works resumed.

Four-Bedroom Condo / Chestnut Avenue

The brief called for a cottage look with plenty of spaces for the couple’s two young children to play in as well as a generous provision of built-in storage to keep clutter at bay. The predominantly white interior is complemented by the greys and blacks of the furniture and built-in shaker-style carpentry as well as the dark wenge-looking vinyl flooring.

By continuing the balcony flooring in a similar wood tone, it reads as a spatial extension of the living room, making the interior appear larger while simultaneously establishing a connection with nature by drawing the eye to an elevated view of the surrounding greenery from the apartment’s high floor.

And, meeting the husband’s wish for a man cave-cum-home office, the designers created a private hideaway that’s concealed behind the wall panelling in the living room.

Two-Bedroom Condo / Joo Chiat Road

Another of KNQ Associates’ repeat clients, the couple was looking for a neat, uncluttered and easy to maintain home with a positive and happy vibe. The proposal entailed some reconfiguration of the original layout to accommodate more storage and to enhance the functionality of the limited floor space.

The existing kitchen walls were hacked away to create an open-concept kitchen that’s conceived more like a pantry since the homeowners do not usually cook. This also makes the interior appear more spacious as the kitchen flows seamlessly into the dining and the living areas.

Also, continuing the TV feature wall into a hidden door leading to the bedroom, work area, altar, concealed storage and display niches visually conveys a sense of breadth.