Light floods the home during the late afternoon, highlighting the lines and textures.

Slim details, curved lines, and wood surfaces give this apartment in Sentosa Cove a cosy and modern setting. Located in the premium location of Sentosa Cove, this three-bedroom unit provides an idyllic setting with the sight of yachts parked at the berth.

Homeowner Eric Benghozi came across this unit in his search for a bigger home, and liked it for its location, feel and price. For the couple who enjoys entertaining friends at home, a bigger space would mean that more ideas could be implemented.

That said, the unit was not in the best shape. “The unit was rented out for many years, and a lot of things were not functional anymore and were rusted or damaged,” Eric, a CEO in the healthcare industry, says.

Who lives here: A couple in their 40s and 50s
Home: A 3-bedroom condominium apartment in Sentosa Cove
Size: 1,711 sq ft (158 sqm)
Interior design: Earth Interior Design

The design team introduced dark accents to the living area to balance and ground the look.
The interior design team introduced dark accents to the living area to balance and ground the look.

Coastal Interior Design

He browsed online for an interior designer and discovered Earth Interior Design. Edwin Fong, the chief designer and executive director of the interior design company, was in charge of the project.

Eric shared his vision for the home with Edwin: a warm and modern or coastal feel with luxury touches. He also wanted a sense of cosiness.

Back to top

The curved lines of the bar counter, rich wood hue, fluted panels and plush bar stools with metallic details give the space an Art Deco touch.
The curved lines of the bar counter, rich wood hue, fluted panels and plush bar stools with metallic details give the space an Art Deco touch.

Natural Light

Interior designers often look at the unit’s surroundings and other factors when designing a home. A standout feature of this home is its setting, where light bathes the interior as the sun goes down.

“It enhances the natural lighting atmosphere of the entire living and dining areas during the late afternoon,” Edwin shares. “We took advantage of the natural light and designed the unit accordingly.”

Back to top

The wine fridge and glass cabinet are integrated beautifully with woodgrains and dark-tinted glass.
The wine fridge and glass cabinet are integrated beautifully with woodgrains and dark-tinted glass.

Home Bar

A key element of the brief was the dining space and bar area, where he wanted to spend time with his friends comfortably.

Aside from that, the Frenchman pictured a large wine fridge and a display area in this space. As a regular coffee drinker, he also needed ample countertop space for his coffee machine.

Back to top

Furnishings with slim lines and curved shapes bring visual interest to the master bedroom.
Furnishings with slim lines and curved shapes bring visual interest to the master bedroom.

Reused existing furniture

In addition, the interior design team also had to consider the existing furniture, namely, a sofa in white fabric, a wooden television cabinet and, in the master bedroom, a bed frame with a padded headboard.

The challenge was in tying the existing and the new together cohesively. “The main design was to blend the existing furniture with a coastal yet modern concept,” Edwin explains.

The emphasis on symmetry and vertical lines give the master bedroom a sense of luxury and airiness.
The emphasis on symmetry and vertical lines give the master bedroom a sense of luxury and airiness.

White and wood interior design

To achieve this, the team worked with a palette of off-white and wood to anchor the concept. In the predominantly white living area, a pendant lamp in white complements the television cabinet and sofa.

In the dining area, however, they expanded the use of wood. Framing the space is the full-height display unit in a rich wood hue. The vertical lines of the fluted panels and lighting bring depth to the statement piece.

The team planned a lighting strategy aimed at comfort, ensuring the aesthetics stay consistent.
The team planned a lighting strategy aimed at comfort, ensuring the aesthetics stay consistent.

Wood Colour

The team paid close attention to the various elements, ensuring the interior design details and new furniture pieces worked with the existing furnishings. For example, they also imported the timber wood worktop for the bar and recessed gold handles.

“He was also very involved with the colour of the timber worktop of the bar counter and was persistent about the timber colour. I had to bring a second colour coat to get the final colour he eventually liked,” Edwin says.

Back to top

The metal inlay add texture and character to the vanity table.
The metal inlay add texture and character to the vanity table.

Master Bedroom

That said, Eric mostly left the renovations to the interior design team. Among the major works, they redesigned the master bedroom. The intention was to create a hotel-like ambience with carpeted floor and a vanity area.

Taking the cue from the vertical lines of the headboard, Edwin introduced other vertical elements that would accentuate the volume of the space.

With the combination of the padded headboard and wood panelling on the wall to evoke a sense of symmetry, the master bedroom exudes a modern feel and a touch of luxury.

Back to top

The study is furnished sparingly to ensure a spacious feel.
The study is furnished sparingly to ensure a spacious feel.

Study Room

On the other hand, the study room is furnished simply with loose furniture. Although it bears a lighter palette, the fluid lines of the furnishings ensure that the study stays consistent with the coastal and modern feel.

In all, the process took three months to complete, and they moved into the home in July 2022. When asked how the design fits his lifestyle, Eric says, “It’s an awesome achievement. Edwin made every room cosy and functional with a great sense of aesthetic and design style.”

Back to top